„Barszcz z uszkami”

 

Farsz:

     Składniki:

     mięso najlepiej karczek około 1kg,

jarzyny (cebula, marchew, seler,    por, pietruszka),

jajko,

bułka tarta,

     sól, pieprz.

Do zrobienia farszu można użyć każdego mięsa, lecz najlepszy jest karczek. Mięso należy ugotować wraz z jarzynami (cebula, marchew, seler, por, pietruszka). Jarzyn nie powinno być za dużo tak aby nie zdominowały smaku. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy na małe kawałeczki. Następnie mielimy z jarzynami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zmielonego mięsa dodać jedno jajko i łyżkę bułki tartej, po czym dobrze wyrobić na jednolitą masę.

 

Ciasto:

     Składniki:

     pół kilograma mąki,

jajko,

ćwierć, do pół szklanki ciepłej wody (może być z odrobiną mleka),

łyżka oleju (można nie dodawać),

szczypta soli,

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, olej, sól, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość wolne, miękkie-nie sztywne i łatwo się rwące.

Kulkę ciasta rozwałkować, nałożyć małą łyżeczką jedną linię farszu, zawinąć ciasto po czym szklanką wykrajać koła. Następnie zagnieść brzegi pierogów i wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną, gotować je jeszcze 2 – 3 min po czym odcedzić.

Barszcz:

    Składniki:

5 buraków (ilość zależy od ich wielkości),

ocet,

pieprz, sól, odrobina cukru,

     Do wywaru z mięsa dodajemy buraki i gotujemy około godziny. Następnie dodajemy do smaku ocet, sól, pieprz i odrobinę słodzimy.

     Aby uzyskać piękny czerwony kolor, można jednego nie gotowanego buraka zetrzeć na tarce i dodać go na koniec do barszczu ale już nie gotować. Można tak startego buraka wrzucić do sitka i zanurzyć sitko w barszczu. Nie będziemy wtedy musieli dodatkowo odcedzać barszczu.

     Buraki na których robiony był barszcz można utrzeć na tarce i zrobić surówkę.

 

 

Wartość energetyczna (100 g) 250 kcal

Źródło wapna, potasu, żelaza, kwasu foliowego, białka, witamin A, B1,  B12 i C.


<< powrót