„Risotto”

Składniki (dla 4 osób):

     25 dag ryżu,

     1 pęczek włoszczyzny,

     20 dag marchwi,

     3 dag margaryny,

     650 ml wywaru mięsnego,

3 dag tłuszczu do smażenia,

2 łyżki curry,

15 dag szynki,

2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku,

sól, pieprz.

Roztapiamy margarynę na patelni i szklimy na niej ryż. Tak zeszklony ryż przesypujemy do wywaru i dusimy pod przykryciem ok.. 20 min aż ryż wchłonie cały wywar.

W tym czasie obrane i umyte warzywa pokroić i zeszklić na patelni, po czym dusić około 5 min. Pokroić szynkę i dodać do warzyw. Gdy ryż będzie już  prawie gotowy należy doprawić go solą, pieprzem i curry, oraz dodać do niego koperek i szczypiorek. Na koniec wystarczy dodać gotowe warzywa do ryżu. Przed podaniem ryż można posypać jeszcze natką pietruszki.

 

 

Wartość energetyczna (1 porcja) 580 kcal

Źródło witamin A, D, E, K, B2, B5, B6, B12,  PP, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, sodu, potasu, magnezu,  fosforu, chloru, witaminy H i C.


<< powrót