„Zapiekane zraziki”

 

Składniki (dla 4 osób):

     50 dag mielonego mięsa,

     2 łyżki tartej bułki,

     4 łyżki mleka

     jajko,

     sól, pieprz,

     majeranek,

     łyżka koncentratu pomidorowego,

     mąka krupczatka,

     olej.

Sos:

     Składniki:

      szklanka rosołu,

     2 łyżki pikantnego keczupu,

     szklanka śmietany kremowej,

     2 łyżki mleka,

     płaska łyżka mąki ziemniaczanej,

     szczypta soli.

Mleko, jajko, majeranek i tartą bułkę dodajemy do mięsa. Z wyrobionej masy formujemy 8 zrazików, oprószamy je mąka i smażymy na patelni z tłuszczem.

Następnie przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

            Do rosołu dodajemy keczup, mieszamy i wlewamy do naczynia ze zrazikami.

Następnie w 2 łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę, łączymy ze śmietaną i szczyptą soli. Polewamy tym nasze zraziki. Następnie wstawiamy zraziki do rozgrzanego piekarnika na około 10 min.

 

 

 

 

Wartość energetyczna (średniokaloryczne).

Źródło witamin A, D, E, wit. z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, sodu, potasu, magnezu,  fosforu, chloru, witaminy  C.


<< powrót