„Barszcz z uszkami”
Farsz:
Składniki:
mięso najlepiej karczek około 1kg,
jarzyny (cebula, marchew, seler, por, pietruszka),
jajko,
bułka tarta,
sól,
pieprz.
Do
zrobienia farszu można użyć każdego mięsa, lecz najlepszy jest karczek. Mięso
należy ugotować wraz z jarzynami (cebula, marchew, seler, por, pietruszka).
Jarzyn nie powinno być za dużo tak aby nie zdominowały smaku. Ugotowane mięso
wyjmujemy i kroimy na małe kawałeczki. Następnie mielimy z jarzynami i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zmielonego mięsa dodać jedno jajko i
łyżkę bułki tartej, po czym dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto:
Składniki:
pół kilograma mąki,
jajko,
ćwierć,
do pół szklanki ciepłej wody (może być z odrobiną mleka),
łyżka
oleju (można nie dodawać),
szczypta soli,
Na
stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, olej, sól, ciepłą wodę i zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być dość wolne, miękkie-nie sztywne i łatwo się rwące.
Kulkę
ciasta rozwałkować, nałożyć małą łyżeczką jedną linię farszu, zawinąć ciasto po
czym szklanką wykrajać koła. Następnie zagnieść brzegi pierogów i wrzucić do
gotującej się osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną, gotować je jeszcze 2 – 3 min
po czym odcedzić.
Barszcz:
Składniki:
5 buraków (ilość zależy od ich
wielkości),
ocet,
pieprz, sól, odrobina cukru,
Do wywaru z mięsa dodajemy buraki i
gotujemy około godziny. Następnie dodajemy do smaku ocet, sól, pieprz i
odrobinę słodzimy.
Aby uzyskać piękny czerwony kolor, można
jednego nie gotowanego buraka zetrzeć na tarce i dodać go na koniec do barszczu
ale już nie gotować. Można tak startego buraka wrzucić do sitka i zanurzyć
sitko w barszczu. Nie będziemy wtedy musieli dodatkowo odcedzać barszczu.
Buraki na których robiony był barszcz można
utrzeć na tarce i zrobić surówkę.
Wartość energetyczna (100 g) 250 kcal
Źródło wapna, potasu, żelaza, kwasu foliowego, białka,
witamin A, B1, B12 i C.