„Risotto”
Składniki
(dla 4 osób):
25
dag ryżu,
1
pęczek włoszczyzny,
20
dag marchwi,
3
dag margaryny,
650
ml wywaru mięsnego,
3 dag tłuszczu do smażenia,
2 łyżki curry,
15 dag szynki,
2 łyżki posiekanego koperku i
szczypiorku,
sól, pieprz.
Roztapiamy
margarynę na patelni i szklimy na niej ryż. Tak zeszklony ryż przesypujemy do
wywaru i dusimy pod przykryciem ok.. 20 min aż ryż wchłonie cały wywar.
W
tym czasie obrane i umyte warzywa pokroić i zeszklić na patelni, po czym dusić
około 5 min. Pokroić szynkę i dodać do warzyw. Gdy ryż będzie już prawie gotowy należy doprawić go solą,
pieprzem i curry, oraz dodać do niego koperek i szczypiorek. Na koniec
wystarczy dodać gotowe warzywa do ryżu. Przed podaniem ryż można posypać
jeszcze natką pietruszki.
Wartość energetyczna (1 porcja) 580 kcal
Źródło witamin A, D, E, K, B2, B5, B6, B12, PP, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, sodu,
potasu, magnezu, fosforu, chloru,
witaminy H i C.