„Zapiekane zraziki”
Składniki (dla 4 osób):
50 dag mielonego mięsa,
2 łyżki tartej bułki,
4 łyżki mleka
jajko,
sól, pieprz,
majeranek,
łyżka koncentratu pomidorowego,
mąka krupczatka,
olej.
Sos:
Składniki:
szklanka rosołu,
2 łyżki
pikantnego keczupu,
szklanka
śmietany kremowej,
2 łyżki
mleka,
płaska łyżka
mąki ziemniaczanej,
szczypta
soli.
Mleko, jajko, majeranek i tartą bułkę
dodajemy do mięsa. Z wyrobionej masy formujemy 8 zrazików, oprószamy je mąka i
smażymy na patelni z tłuszczem.
Następnie
przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Do rosołu dodajemy keczup, mieszamy
i wlewamy do naczynia ze zrazikami.
Następnie
w 2 łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę, łączymy ze śmietaną i szczyptą soli.
Polewamy tym nasze zraziki. Następnie wstawiamy zraziki do rozgrzanego
piekarnika na około 10 min.
Wartość energetyczna (średniokaloryczne).
Źródło witamin A, D, E, wit. z grupy B, kwasu
foliowego, wapnia, żelaza, sodu, potasu, magnezu, fosforu, chloru, witaminy
C.